Training Empowerment


Effectief omgaan met je kracht

Een training voor medewerkers, teams en leidinggevenden, die je

  • Terugvoert naar je leidraad: wat wil je bereiken? Wat beweegt je?
  • De objectieve blik verschaft: Wat zijn de feiten, nuchter beoordeeld?
  • Uitzicht geeft op je hulpbronnen.
  • Inzicht biedt in wat je probeert te saboteren.
  • Helpt van onmacht naar kracht te gaan.

De training kan per team, voor organisatie en situatie op maat worden gemaakt.

Programma-opzet

 1. JE LEIDRAAD

Wat wil je bereiken? Hoe wil je graag zijn? Wat beweegt je? Hoe ben je als je volledig in je element bent? Wat is je kracht? (Dat kon wel eens verrassend voor de hand liggen!)

Ben je je niet bewust wat voor jou het meest essentieel is, dan mis je focus en richting. Je kunt moeilijker beoordelen wat werkelijk van belang is om je aandacht en energie in te steken. Wat het waard is om voor te strijden. Je raakt afgeleid. Of de weg kwijt, omdat je moeilijk keuzes maakt. Daarom onderzoek je als eerste wat voor jou de essentie is. Je leert die (opnieuw) kennen en ervaren. Daarmee heb je de leidraad alvast te pakken.

2. EEN OBJECTIEVE BLIK

Wat is je situatie? Wat zijn de feiten? Zijn die echt zo leuk of slecht? Wat is wel en wat is niet goed voor je? Ben je in staat om dit objectief en nuchter te beoordelen? (Dat geeft namelijk grond onder je voeten!)

Vaak maken we van onze alledaagse realiteit een plaatje of een verhaal. We zien sommige feiten niet genoeg onder ogen. Sommige dingen zien we door een te zwarte, of juist door een te roze bril. Een neutrale blik op je situatie is onmisbaar. Want die wijst je welke weg je hebt af te leggen. Wat je maar beter kunt vermijden en waar je jezelf moet beschermen.

3. JE HULPBRONNEN

Wat helpt om in je kracht te zijn? En wie kan daarbij nog meer helpen? Wat zijn je kwaliteiten en hoe ga je ermee om? Kijk je genoeg om je heen? En naar boven? (Dat voorkomt dat je in je eentje gaat ploeteren!)

Zelfs in de meest lastige situaties zijn er krachten voorhanden die je kunnen helpen. Je hoeft ze alleen maar te kennen. Te weten waar en wanneer je ze kunt vinden. En er op de juiste momenten gebruik van (durven) maken. Doe je dat, dan merk je dat je krachtiger en effectiever wordt.

4. JE SABOTEURS

Wat saboteert en maakt je krachteloos? Wat zijn je beperkende overtuigingen? En hoe gaan die te werk? Heb je ze voldoende in beeld? Ga je er op de juiste manier mee om? (Daarmee verliezen ze hun macht!)

Iedereen heeft ze wel. Diep op de bodem liggen overtuigingen te sluimeren die jou ervan weerhouden om in je kracht te zijn.  Vaak zijn het beperkende (en onjuiste) conclusies uit eerdere ervaringen. Ze worden ogenblikkelijk actief op de momenten die ertoe doen. Je kunt ze maar beter leren kennen. En met ze om leren gaan als met huisdieren. (Terug in je mand!) Want wie is er nu eigenlijk de baas?

5. VAN ONMACHT NAAR KRACHT

Hoe geef je  jouw kracht in de praktijk vorm? Hoe kun je ingrijpen in situaties van onmacht?  En die ombuigen naar kracht? (Zonder over je omgeving heen te denderen!)

Er bestaan veel stereotype beelden over kracht. Je kunt ze allemaal vergeten, want in feite heeft kracht vele gezichten. Het is goed om te weten welk gezicht jouw kracht naar buiten toe heeft. Daarmee te oefenen. En er verbinding mee te onderhouden bij personen of in situaties waar je geneigd bent om je kracht in te leveren.

6. SPREKEN AAN HET HOF VAN DE KONING

Wat is een situatie in je leven die dringend een held nodig heeft? En wat als jij die held nu zou zijn? Wat zeg je? Hoe spreek je? (Overtuig je? Dreig je? Verleid je?) En hoe luister je eigenlijk?

Een belangrijke vormgevende kracht is onze taal. Gesproken taal en lichaamstaal. Je bent het meest effectief als je congruent bent: wat je woorden zeggen, zegt je lichaam ook. Effectiviteit en aandachtig luisteren vormen evengoed een onlosmakelijk koppel. Maar eerst onderzoek je of je überhaupt wel invloed op de situatie kunt uitoefenen. (Had je daar al aan gedacht?)

7. VERLEIDINGEN

Wat zijn de verleidingen op je pad? Je verslavingen? De dingen, personen of situaties waar je wel pap van lust? En hoe blijf je dan toch in je kracht? (Zonder de lol te verliezen, natuurlijk!)

Als rechtgeaarde Calvinisten kennen we allemaal wel de neiging om te streng voor onszelf of onze omgeving te worden. Dat betekent dat we op een ander front juist te gemakkelijk of te toegeeflijk zijn. Want die twee houden elkaar steevast in balans. Het is belangrijk om je verleiders te kennen. En te weten hoe je ermee om kunt gaan.

 8. LICHT BLIJVEN ALS HET DONKER WORDT

Hoe blijf je trouw aan je kracht? Hoe houd je vol? Ook als al je goede voornemens verwaterd lijken. Hoe pak je de draad weer op? Ook als je naar jouw idee geen discipline hebt. (Is discipline eigenlijk wel handig?)

Hoogstwaarschijnlijk ontkom je er niet aan. Je hebt het laten verwateren. Je bent het vergeten. Of je had er domweg geen zin in. Juist op de momenten dat je het hard nodig had. Ontrouw zijn aan je kracht, dat gebeurt iedereen. Maak er vooral geen drama van. Uithuilen is prima. En dan gewoon weer opnieuw beginnen…

 9. MET MEDEDOGEN DE BALANS OPMAKEN

Hoe heb je het er vanaf gebracht? Wat heeft je op koers geholpen en wat heeft je verder van huis gebracht? Hoe maak je met mededogen de balans op? (Ken je dat: mededogen met jezelf?)

Het is belangrijk om op tijd achterom te kijken. Om te zien hoe je reis is verlopen en waar je moet bijsturen. Afrekenen met jezelf of jezelf rapportcijfers geven, kennen we allemaal. Een oogje dichtknijpen ook. Maar nu gaat het erom met mededogen naar je verrichtingen te kijken. Mededogen betekent: met je hart onderscheid maken. Dat is prachtig om te doen. En belangrijk voor het vervolg. Want een vervolg is er altijd…

Loading